Hoe beïnvloedt de grootte van de sigaar de smaak?

Elke sigarenroker, die af en toe een cigarillo rookt, zal, ondanks dat deze van hun favoriete merk is, proeven dat de smaak niet altijd hetzelfde is. Hier is een simpele uitleg voor.

Adorini

Over het algemeen hebben de sigaren van een specifiek merk een vergelijkbare geur en smaak, dit komt door de consistentie in het gebruik van een bepaalde tabak door de fabrikant. Indien u ee nieuw sigarenmerk wilt uitproberen raden wij u aan om met een Corona te beginnen, of zelfs beter, een Robusto. Dit geldt tevens voor de beginnende sigarenroker. De meeste beginners neigen vaak naar een kleiner formaat sigaar, omdat men denkt dat de grotere formaten zwaarder in smaak zijn. Maar dit is niet het geval. Een long filler bestaat veelal uit vijf verschillende tabakssoorten, en drie soorten tabak voor de vulling zelf. De kunst van een tabaksmenger is om deze tabak zeer zorgvuldig te selecteren, om zo de best mogelijke combinatie, wat betreft geur en smaak, te maken. In een kleinere sigaar neigt de sterkere tabak de overhand te nemen, waarbij in een Robusto (met een diamter van 19.84mm) een meer harmonieuze samenstelling gemakkelijker te bereiken is.

Cohiba

De smaak van een sigaar ontwikkeld zich verder wanneer u deze rookt. Dit is een belangrijk punt wanneer u bijvoorbeeld een Cigarillo vergelijkt met een Churchill formaat. De smaak van een Cigarillo krijgt, vanwege de geringe rooktijd, bijna niet de kans om zich te ontwikkelen, echter een Churchill heeft dit wel, met dank aan zijn grote(re) formaat. Soms ervaart de sigarenroker een Cigarillo als bitter of te sterk. Bij een groter formaat, wanneer de tabakssoorten beter op elkaar afgestemd kunnen worden, komt dit bijna niet voor, of gebeurd dit wanneer de sigaar bijna volledig opgerookt is. Naast de tabaksmix, speelt er tevens een andere factor een belangrijke rol. Een dikke sigaar dient als een eigen natuurlijke filter. Wanneer deze gerookt wordt, worden de ongewenste aroma's en vocht langzaam door de sigaar afgestoten en komen worden deze enkel gerookt bij het bijna volledig oproken van de sigaar. Wij raden u aan om een dikker formaat sigaar te roken, de dikker, des te beter. Alleen zo kunt een optimale mix van aroma's ervaren. Enkel deze grote sigaren zorgen voor een perfecte samenstelling van uw rookgenot.